geld
Home Nieuws De stille strijd met schulden: een realiteit voor velen

De stille strijd met schulden: een realiteit voor velen

20 mrt 2024
2 min leestijd

Het kan iedereen overkomen: plotseling geconfronteerd worden met schulden waar je op eigen kracht niet meer uit kunt komen. De oorzaken van deze groeiende problematiek zijn divers en vragen om aandacht en begrip. Ook kan de impact op het werk groot zijn.

Van persoonlijke tragedies tot externe factoren

Schulden kunnen ontstaan door uiteenlopende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, echtscheiding, of zelfs oplichting. Daarnaast spelen zaken zoals overmatig lenen, te hoge uitgaven, gokken en zelfs externe factoren zoals de toeslagen-affaire een rol in het creëren van financiële problemen.

Jongeren steeds vaker in de problemen

Met geld dat steeds minder tastbaar wordt en sociale media die talloze verleidingen bieden, staan vooral jongeren bloot aan financiële kwetsbaarheid. Online shopping, waarbij betaling pas plaatsvindt bij levering, is een voorbeeld van een moderne valkuil die financiële problemen kan verergeren. Ook kunnen jongeren door hun gedrag hun ouders in de problemen brengen. Denk hierbij aan diefstal van geld of een dure verslaving.

Barrières op de weg naar hulp

Schaamte, het vermijden van gesprekken over financiële problemen, gevoelens van machteloosheid en uitzichtloosheid kunnen het zoeken naar hulp bemoeilijken. Deze emotionele obstakels kunnen resulteren in het meenemen van financiële stress naar de werkvloer, met verminderde prestaties en concentratie tot gevolg.

Werk en financiële druk: een gevaarlijke balans

Financiële problemen kunnen diefstal en verduistering stimuleren, met als doel de schulden te compenseren. Door verminderde concentratie neemt de kans op het maken van fouten fors toe. Zeker bij het werken met machines of binnen de Logistiek kunnen de gevolgen groot zijn. Werkgevers spelen een cruciale rol in het herkennen van dit gedrag en het bieden van ondersteuning aan werknemers in nood.

Een oplossingsgerichte benadering

Het aanbieden van professionele hulp, het bespreekbaar maken van financiële problemen en het voorkomen van uitval zijn essentiële stappen in het omgaan met financiële druk. Als werkgever kan je hier het verschil maken door deze uitdagingen samen met je medewerker aan te pakken. Een positieve verandering legt een solide basis voor een financieel gezonde toekomst.

Hulp nodig?

Heb je behoefte aan advies bij het oplossen van de schuldenproblematiek van één van jouw medewerkers? Of wil je een beleid hierover opstellen? Neem dan contact met je casemanager of met ons Klant Contact Center via 088 000 83 15 of e-mail [email protected].

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

neem contact op