mensen rond een tafel in een kantoor
Home Onze diensten RI&E & Plan van aanpak

RI&E & Plan van aanpak

Risico-inventarisatie en -evaluatie

RI&E laten opstellen

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) geeft inzicht en is verplicht voor elke ondernemer met personeel

Elk werk brengt risico’s met zich mee. Als werkgever ben je verplicht om die risico’s zoveel mogelijk te beperken en om jouw werknemers een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Voor het opstellen van een RI&E kun je bij ons terecht.

Het loont om meer risico-gedreven preventief inzetbaarheidsbeleid te realiseren. Dat klinkt als een mond vol, dus dat leggen we graag verder uit. Als een medewerker door belastbaarheidsproblemen niet of minder inzetbaar is, dan is het eigenlijk al te laat.

Preventie en risico-inventarisatie zijn daarom belangrijke speerpunten. Medewerkers die risico lopen op uitval worden vroegtijdig gesignaleerd met als doel hier preventief actie te ondernemen. Op deze manier bewaken en bevorderen we de duurzame inzetbaarheid. Het is daarbij van belang om niet alleen de risico’s van de omgeving in beeld te brengen (RI&E), maar ook functierisico’s en arbeidsomstandigheden risico’s. Door hier beleid van te maken, wordt continuïteit beter gewaarborgd en leidt dit tot een betere beheersbaarheid van de verzuimkosten. Twee vliegen in één klap dus.

Wat is een RI&E?

Een risico-inventarisatie en -evaluatie is een middel om de arbeid gerelateerde risico’s in kaart te brengen. Vast onderdeel van de RI&E is een plan van aanpak om verzuim, ongelukken en beroepsziekten te beperken. Zo bied je jouw werknemers een veilige werkplek en loop je zelf zo min mogelijk ondernemersrisico. Een RI&E kun je zelf opstellen of je kunt het door ons laten doen.

Wettelijke verplichting

Een RI&E met een plan van aanpak is wettelijk verplicht. Als je zelf een RI&E opstelt, ben je in veel gevallen ook verplicht om deze te laten toetsen. Er is een scherp sanctiebeleid. Geen RI&E kost je € 4.500. Geen plan van aanpak € 3.000. Een RI&E is niet alleen verplicht, maar ook wenselijk. Want de kans op een bedrijfsongeval of beroepsziekte is misschien klein, maar het effect is groot. Het kan je een vermogen kosten. En je reputatie.

illustratieEen RI&E opstellen en laten toetsen

Als je zelf een RI&E opstelt en je hebt meer dan 25 medewerkers in dienst, dan moet je jouw RI&E laten toetsen door een gecertificeerd kerndeskundige of door een arbodienst. Dat kunnen wij voor jou doen. Je kunt natuurlijk ook jouw RI&E door ons laten opstellen, wel zo makkelijk. Dat levert je een hoop tijd op én de onafhankelijke blik van een ervaren professional.

Plan van Aanpak

Het Plan van Aanpak is een verplicht onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit beschrijft welke maatregelen je als werkgever gaat nemen om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken. In het plan moet duidelijk beschreven zijn binnen welke termijn deze maatregelen worden uitgevoerd en wie binnen het bedrijf hiervoor verantwoordelijk is. De Arbeidsinspectie zal naar het plan van aanpak vragen bij een bezoek.

vrouw en man kijken op smartphone in kantooromgeving

Meer weten?

We komen je graag uitleggen hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het opstellen van de RI&E of de uitwerking naar het Plan van Aanpak.

Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 000 83 15. Ook kan je een e-mail mail sturen aan [email protected] of vul het contactformulier in.

Naar contactformulier

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

neem contact op