een rekenmachine op enkele documenten
Home Nieuws Wat kost een zieke werknemer?

Wat kost een zieke werknemer?

20 mrt 2024
3 min leestijd

Zelfs bij kortstondig verzuim van een paar dagen is al sprake van een forse kostenpost. Dus wat kost het als iemand langdurig uitvalt? In de praktijk blijkt dat veel werkgevers geen echt beeld hebben hoe hoog die kosten daadwerkelijk zijn.

Heb je je ooit afgevraagd wat een zieke werknemer je per dag kost? Schrik niet, gemiddeld ligt dit tussen de € 250 en € 300 per dag, soms nog hoger. Deze kosten bestaan onder andere uit loonkosten, vervangingskosten en omzetverlies.

Directe en indirecte kosten

Je hebt te maken met zowel directe als indirecte verzuimkosten. Directe kosten omvatten onder andere de doorbetaling van loon en arbodienstverlening. Indirecte kosten bestaan uit zaken zoals vervangend personeel en productieverlies.

Daarnaast kan langdurig verzuim van één of meer medewerkers ook weer leiden tot nieuw verzuim. De overgebleven medewerkers ervaren namelijk een hogere werkdruk en dat is ook weer een risicofactor. Ook kunnen oplevertermijnen in het geding komen, waardoor opdrachtgevers voor een andere leverancier kiezen of waardoor je te maken krijgt met een boetebeding.

Hoe worden de kosten berekend?

De kosten van verzuim kunnen variëren. Een parttimer is natuurlijk goedkoper dan een senior medewerker of een bedrijfsleider. De werkelijke kosten zijn sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie. Stel dat de kosten voor een zieke medewerker € 300 per dag zijn, dan ben je voor twee weken ziek zijn al € 3.000 kwijt en bij drie maanden verzuim is dit al € 19.500. Daar staat geen enkele productie tegenover, dus het negatieve effect op het bedrijfsresultaat is voor kleinere MKB-bedrijven gigantisch.

Investeren in werkplekaanpassing en interventie

Het inzichtelijk hebben van de verzuimkosten helpt je enorm bij het maken van afwegingen rondom investeringen om verzuim op te lossen. Denk hierbij aan een werkplekaanpassing, zoals het aanpassen van een stoel. De kosten hiervan wegen al snel op tegen de kosten van verzuim. Want als iemand hierdoor weer aan het werk kan, dan levert dat direct op. Dat geldt ook voor het financieren van een medische interventie, zoals psychische hulpverlening. Is een medewerker hiervoor niet aanvullend verzekerd, dan kan dat ervoor zorgen dat dit de rem is op herstel.

Effectieve oplossingen

Het loont om verzuim te voorkomen en te verzekeren. Overweeg het afsluiten van een verzuimverzekering, die een vergoeding biedt wanneer een werknemer ziek wordt. Door preventieve maatregelen te nemen en een goede verzekering af te sluiten, kan je de impact van verzuim op je organisatie beperken.

Hulp nodig?

Wil je de kosten van verzuim beter beheersen en je organisatie beschermen tegen onverwachte uitgaven? Voor een verzekeringsadvies verwijzen we je graag naar je verzekeringsadviseur. Voor specifiek advies over verzuimbeheersing kan je contact opnemen met je casemanager. Voor algemene vragen kan je terecht bij ons Klant Contact Center via 088 000 83 15 of e-mail [email protected].

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

neem contact op